perjantai 28. elokuuta 2015

Norddalenissa

Lähdin Norjaan extempore reissulle kyydinkin sain isäpuolelta joka oli menossa kotipaikallansa käymään. Kävin siellä kahdessa paikassa päivä reissuja tekemässä ja tässäpä teille kerron ensimmäisen päivän reissusta. Toinen tulee toisessa postauksessa ettei tule kilometrin pituisia kirjoituksia, 

Ensimmiäisen päivän kohteeksi valikoituikin Norddalenin suunta. Norddalen sijaitsee Storfjordin kunnassa Kitdal nimisen pikku paikan niin sanotusti perällä. Norddalen on laakso joka on kahden suuren vuoren Ráigegáisin ja Gaskasuorggigáisin (apua kun on vaikeita nimiä) välissä. Molemmat tunturit on korkeusluokaltaan 1300 metrin molemmin puolin. Laakson pohjalla menee myös joki Kitdalselva.

Auton jätin liian kauas Kitdalenin laakson perälle jonkun mökin lähistölle, Lammasaidasta kun olis ajanu läpi niin olisi voinut ajaa ainakin 2 kilometriä sillalle asti. Sillan jälkeen tie meneekin huono kuntoisemmaksi ja sinne ei ole asiaa kuin mönkijällä tai jollain nelivetomaasturilla. 



Kitdalselva

Toinenkin syy muuten oli miksi auto kannattaa jättää ennen siltaa. No silta oli hieman ''laho'' siinä oli reikiä. Säikähdin kun meinasin astua justiinsa sellaiseen reikään ku kävellessä ihastelin kuohuvaa jokea. 



Moskkogáisi

Norddalenissa on nähtävillä vielä vanhoja sotajan bunkkereita ja vankileirien rippeitä, Tällä laaksolla on takanaan hyvin synkkä historia koska täällä sijaitsi kaksi vankileiriä joista toinen onkin tosi tunnettu julmuuksistaan. Valitettavasti en päässyt leirejä katsomaan toinen sijaitsi jossain pusikon takana joten koiran kanssa sinne oli vaikea päästä ja toiselle asti en kerennyt kävellä kun ilma alko mennä huonoksi niin oli pakko palata takaisin laaksoon. No toisella kertaa sitten. 





Tässä jouduinkin kääntymään takasin maisemat oli kauniit mutta sähkölinja pilas tässä kohtaa ainakin maiseman näkyvyyden. 


Raigegáisin rinnettä


 Takasi mennessä vielä ihastelin Kitdalselva-jokea.


Moskkogáisi


Loppumatkasta tämmöisiä kavereita ilmesty puskasta. Tässä olikin koirassa pitelemistä kun innostu oikein kunnolla vetämään ja haukkumaan. 

Norddalenissa suosittelen käymään kaunis laakso ja tästä pääsee kätevästi ylös tuntureillekkin ja jos sotahistorialliset rakennuksen jäänteet kiinnostaa eiku tänne vaan tutkimaan. Täältä voi myös tehdä noin 16 kilometriä pitkän lenkinkin joka menee Norddaleniin ja palaa takaisin  Midterdalenin kautta samaan lähtöpisteeseen. Tässä vain kierretään Gaskasuoggigáisi ja Cazávarri vuoret ympäri. 

Tällä reissulla reitti nousi tasaisesti koko ajan mutta takasin oli myötämäkeä. Nousua tulikin ihan kivasti noin 400 metriin nousin kartan mukaan. 



 Sini


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti